Zemiakový šalát, nesmierne obľúbený pokrm, ktorý zdobia české vianočné stoly, nie je iba jedlom. Je to kulinársky klenot, spájajúci tradíciu, chuť a pohodu. Ako sa vlastne zemiakový šalát dostal k nám a prečo je každým rokom nevyhnutnou súčasťou vianočných sviatkov?
História a cesta k nám
História zemiakového šalátu v českých krajinách siaha do minulosti, kedy sa zemiaky stali nevyhnutnou súčasťou miestnej kuchyne. Šalát, založený na tomto poklade zeme, začal zdobiť stoly v období, keď bolo treba vytvoriť chutné a sýte pokrmy s dostupnými surovinami. Zemiakový šalát sa stal obľúbeným nielen kvôli svojej jednoduchosti a výživnej hodnote, ale aj vďaka výraznej chuti, ktorú získava vďaka kombinácii kyslých uhoriek, cibule a bohatej omáčky.
Vianočný symbol
Prečo je zemiakový šalát tak ťažko oddeliteľný od českých Vianoc? Jeho vianočná tradícia spočíva nielen vo vynikajúcej chuti, ale aj v symbolike spojenej s prípravou tohto jedla. Rodiny sa počas vianočných sviatkov zjednotia v kuchyni, spoločne varia a pripravujú tradičné pokrmy, medzi ktorými nemôže chýbať zemiakový šalát.
Táto spoločná príprava jedla vytvára neopakovateľnú atmosféru rodinného spojenia a tradície, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu. Zemiakový šalát je tak viac než len pokrm – je to kultúrny rituál spojený s rodinnými spomienkami a pohodou.
Recept na tradičný zemiakový šalát
Ingrediencie:
1 kg zemiakov (typ A)
2 ks mrkva (uvarená)
1 cibuľa (jemne nasekaná)
3-4 kyslé uhorky (nastrúhané alebo nasekané)
2-3 varené vajíčka (nastrúhané)
200 g majonézy
2 lyžice horčice
1 lyžička cukor
1 plechovka hrášku
1 ks jablko (nakrájané na kocky)
Soľ a korenie podľa chuti
Hladká petržlenová vňať (nasekaná) na ozdobu (voliteľne)
Postup:
Uvarte zemiaky: Olúpte zemiaky a uvarte ich v slanej vode. Nechajte ich vychladnúť.
Nasekajte ingrediencie: Nakrájajte zemiaky a mrkvu na menšie kocky. Pridajte nasekanú cibuľu, nastrúhané uhorky, nastrúhané varené vajíčka, hrášok.
Pripravte omáčku: V mise zmiešajte majonézu, horčicu a cukor. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
Zmiešajte všetko dohromady: Pridajte pripravenú omáčku k zmesi zemiakov, cibule, uhoriek a vajec. Jemne premiešajte.
Dochuťte a ozdobte: Prípadne pridajte viac soli, korenia alebo horčice podľa vašich preferencií. Ozdobte hladkou petržlenovou vňaťou.
Chlaďte: Šalát nechajte v chladničke odpočinúť aspoň pár hodín, aby sa chute premiešali.
Zemiakový šalát nie je iba pokrm na tanieri, je to symbol spoločnej radosti, rodinnej pohody a tradičnej českej kuchyne, ktorý každoročne prináša do domovov vôňu Vianoc a chuť rodinného spojenia.
Pre tých, ktorým pripadá tradičný zemiakový šalát príliš ťažký, je ideálna alternatíva viedenský zemiakový šalát. Viedenský zemiakový šalát, známy aj ako "Wiener Erdäpfelsalat," je obľúbenou prílohou v rakúskej kuchyni. Tento šalát je typický svojou sviežosťou a kyselkavou chuťou.
RECEPT NA VIEDENSKY ZEMIAKOVÝ ŠALÁT
1 kg varených zemiakov (najlepšie typ A)
2 × lyžica plnotučnej horčice
3 × lyžica octu
50 ml slnečnicového oleja
soľ
korenie
1 × cibuľa (najlepšie šalotka)
300 ml hydinového vývaru
čerstvá pažítka na ozdobu
Postup:
Uvarte zemiaky: Zemiaky dôkladne umyte a uvarte v šupke v slanej vode, kým nie sú mäkké. Potom ich nechajte chvíľu vychladnúť.
Olúpte a nakrájajte zemiaky: Olúpte uvarené zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Položte ich do veľkej misy.
Pripravte omáčku: V pohári zmiešajte vývar, ocot, olej, horčicu a prípadne cukor. Štedro osoľte a okoreňte.
Zmiešajte ingrediencie: Nalejte omáčku cez nakrájané zemiaky a pridajte jemne nasekanú cibuľu. Opatrne premiešajte, aby sa zemiaky ponorili do omáčky.
Ochutnajte a upravte: Ochutnajte šalát a prípadne pridajte ďalšiu soľ, korenie alebo cukor podľa svojej chuti.
Chladnite a nechajte odpočinúť: Prikryte misu fóliou a dajte šalát odpočinúť v chladničke aspoň niekoľko hodín. Tak má čas na to, aby sa chute zladili.
Podávajte ozdobené: Pred podávaním ozdobte šalát nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Viedenský zemiakový šalát je výborný ako príloha k mäsu, najmä k pečenému alebo grilovanému. Jeho svieža a pikantná chuť dodáva zaujímavý kontrast k hlavným chodom a urobí z vášho jedla pravý gurmánsky zážitok.