Zdravie z našej záhrady
Žihlava je bohatá na vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Obsahuje vitamíny A, C, K, vápnik, železo a horčík, ktoré podporujú imunitný systém, posilňujú kosti a zlepšujú trávenie.

Extrakty z žihlavy sú tiež známe svojimi protizápalovými a detoxikačnými účinkami. Čaj z kopřivy môže pomôcť znížiť horúčku, podporovať močenie a čistiť krv. Žihlava je tiež obľúbenou bylinou na odstraňovanie toxínov a čistenie tela.
Kulinárne využitie žihlavy: Chuťové prekvapenie v kuchyni
Žihlava nie je len liečivá bylina, ale aj lahodná ingrediencia pre vaše kulinárske dobrodružstvo. Jej mladé listy možno použiť na prípravu širokej škály jedál, ako sú šaláty, polievky, omáčky a dokonca aj dezerty.
Jedným z obľúbených receptov s žihlavou je kopřivový špenát. Tento pokrm je plný chuti a zdravia a pritom je jednoduchý a rýchly na prípravu.

Recept: Špenát zo žihlavy
Ingrediencie:
500 g čerstvých mladých listov žihlavy
1 cibuľa, nakrájaná
2 strúčiky cesnaku, nakrájané
2 polievkové lyžice olivového oleja
200 ml smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Opláchnite žihlavu a odstráňte hrubé stonky.
Varíme žihlavu vo vriacej osolenej vode po dobu 2-3 minút. Potom ju sceďte.
Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
Pridajte uvarenú zihlavu restujte ju s cibuľou a cesnakom po dobu 5 minút.
Pridajte smotanu a nechajte variť, kým omáčka nezhustne.
Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
Žihlava v domácnosti pre zdravie našej rodiny
Keď do vašej kuchyne vstúpi žihlava, jedálenský stôl sa stáva miestom, kde sa stretávate s liečivou mocou prírody a chuťami minulosti. Kuchynský stôl sa stáva scénou, kde sa krížia kulinárske tradície a moderné zdravé stravovanie.

Žihlava nám pripomína, že aj tie najnenápadnejšie rastliny môžu mať ohromný vplyv na naše zdravie a blahobyt. Tak prečo nevyskúšať pridať trochu divočiny do vašej kuchyne a objaviť, čo všetko môže táto skromná rastlina urobiť pre vaše zdravie a chuťové bunky?